Followers

Totalul afișărilor de pagină

Un ficat sanatos

marți, 26 iulie 2011

Ficatul gras, cunoscut si sub denumirea de steatoza hepatica, este o afectiune care consta in acumularea de grasimi la nivelul ficatului, grasimi care provin dintr-o alimentatie nepotrivita. Desi alimentele din grasimi se fac vinovate de aparitia acestei boli, o alta cauza a afectiunii este consumul de alcool, prelungit si in catitati mari.



De asemenea, alti factori favorizanti sunt:


obezitatea
colesterolul mare
diabetul zaharat
unele medicamente in doza mare, pentru o perioada indelungata
unele boli genetice.

Cei mai multi oameni nu observa simptomele ficatului gras. Asadar, iata cateva dintre acestea:


astenie fizica (lipsa puterii)
oboseala si somnolenta
dureri si disconfort in capul pieptului
dureri in zona ficatului
balonari abdominale.

Chiar si la cele mai mici semnalmente, este recomandat un control medical riguros. Printre complicatiile care survin in urma netratarii bolii se numara hepatita, insuficienta hepatica, cancer hepatic etc.

Iata cateva modalitati de a trata ficatul gras:


Redu greutatea corporala

Obezitatea este un factor recunoscut pentru puterea sa de a stimula prezenta unui ficat gras, iar scaderea in greutate esteesentiala pentru a reduce grasimile de la nivelul ficatului. Consulta un medic nutritionist, explica-i problema referitoare la ficatul gras si stabiliti impreuna un regim alimentar sanatos, care sa te ajute sa scapi de grasimi si de excesul de greutate.


Consuma alimente sanatoase

Renunta definitiv la mancarurile grase, uleioase, la alimentele tip fast-food si la cele prelucrate (mezeluri, salamuri etc) care au in componenta lor o cantitate exagerata de grasimi care se depun fara probleme pe ficat. De asemenea, ciocolata si dulciurile sunt de evitat.

Consuma doar carne alba (pui sau peste) renunta la prajeli si opteaza doar pentru fructe si legume fierte sau proaspete. Daca doresti, poti manca mult ai sanatos si in acelasi timp poti reduce sume importante de bani. Citeste mai multe despre alimentatia potrivita pentru sanatatea ficatului.



Renunta definitiv la alcool

Consumul de alcool este unul dintre cei mai importanti factori favorizanti ai unui ficat acoperit de grasime, ceea ce inseamna ca este mai mult decat indicat sa renunti definitiv la acesta. In cazul in care te confrunti cu o dependenta, este recomandat sa ceri ajutor specializat.


Bea multe ceaiuri

Pe langa tratamentul medicamentos si renuntarea la alimentele grase, poti recurge si la tratamentele naturiste. Ceaiurile de plante ajuta la refacerea celulelor hepatice si reechilibreaza functiile ficatului. Iata cateva dintre cele mai bune ceaiuri in acest sens:

Armuraiul - acest ceai este foarte bun inainte de orice in stergerea urmelor lasate de consumul excesiv de alcool la nivelul ficatului. In plus, studii efectuate in straintate au demonstrat ca aceasta planta este cea mai eficienta in tratarea afectiunilor hepatice.

Macesele - bogat in substante active, acest ceai are afectiune tonica, vasodilatoare, antitoxica si antiinflamatoare.

Anghinarea - acest ceai mareste secretia biliara si ajuta in acest fel la o mai buna functionare a ficatului si a bilei. In acelasi timp, ceaiul de anghinare elimina colesterolul rau si este recomandat de catre medici atunci cand ficatul este gras sau marit.

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Labels

Blog Archive